sugardejting alltid sedd online sex

”Det är så många unga som lägger ut prislistor på sina kroppar”

Det är tisdag kväll. Jag sitter på ett halvtomt kontorshotell i centrala Stockholm tillsammans med några volontärer, äter smågodis och skrollar på datorn. Sofia, 18. Anton, 18. Zahra, 18. Maja 18. Sida upp och sida ner med bilder på unga killar och tjejer i avancerade poser. Ihoptryckta bröst i genomskinliga spetstoppar. Närgångna bilder på underliv. Porträttfoton på väldigt unga tjejer, välmejkade med putande munnar.

Många har lagt ut prislistor

I sina presentationer på sajten skriver de att de inte riktigt vet varför de lagt ut sina bilder här. ”Jag blev nog lite nyfiken” eller ”Det här är spännande”. Andra säger att de längtar efter erfarenheten. Eller att de gillar lyx. Många har också lagt ut prislistor. 5 minuters video med personlig hälsning, 750 kronor. Personligt möte 1 timme 2500 kr, 1000 kr för varje påföljande timme.

Alla bilder jag tittar på är på personer som säger sig vara 18 år. Man måste nämligen vara myndig för att få registrera sig på den här typen av sajt. Men många ser yngre ut, och är det säkert också. En del verkar inte vara mycket äldre än min elvaåring som just nu leker med vår kattunge hemma i radhuset.

Uppsökande verksamhet mot unga som säljer sex på nätet

Jag och min kollega Ulrikah är på projektbesök hos Alltid Sedd. Alltid Sedd är en nybildad gräsrotsorganisation som vi på Childhood kom i kontakt med i slutet av förra året. Alltid Sedd bedriver med Childhoods stöd uppsökande verksamhet mot ungdomar mellan 12 och 20 år som säljer sex på nätet. Precis som vi är de övertygade om att prostitution och sexuell exploatering oftast inte är grundproblemet i dessa ungas liv. Det är snarare symptomet på att man mår dåligt och/eller befinner sig i en utsatt livssituation. Men då kan man få hjälp.

Genom en mindre investering från oss på Childhood kan Ulrika, organisationens grundare och tillika verksamhetschef, ta ledigt från sitt vanliga arbete en dag i veckan och jobba med det här. Vi på Childhood hoppas att vår satsning ska leda till att verksamheten kan utveckla sitt arbete och sina metoder. Behovet av Alltid Sedds insatser är enormt, det märker vi inte minst ikväll.

Vid sin sida har Ulrika ett tiotal volontärer. De har genomgått en utbildning kring prostitution och sexuell exploatering, grundläggande teknik i Motiverande Samtal, metodiken Alltid Sedd jobbar utifrån. Det har även fått kunskap om samhällets stödinsatser.

Utsattheten på nätet ökar under höstlovet

Just den här veckan är det höstlov och bemanningen på Alltid Sedd är högre än vanligt. Utsattheten på nätet ofta ökar under ledigheter och då är vuxennärvaron extra viktig.  Varje kväll från måndag till fredag rör sig volontärerna online, redo att möta unga i sexuell exploatering. De går in på de populäraste sugardejting- och prostitutionssajterna och scannar av dem efter medlemmar som ser unga ut. De tar kontakt, berättar vem de är och vad de kan göra för att hjälpa. Genom att bygga upp en relation till ungdomarna vill volontärerna stötta och i största möjliga mån slussa vidare till lämpligt stöd.

Trygga vuxna i forum där exploatering av unga förekommer

– Det är en svår målgrupp att nå. Men att finnas som trygga vuxna i de forum där sexuell exploatering av unga förekommer visar att vuxenvärlden vet vad som pågår. Det visar och att vi är villiga att lyssna om de vill prata. Och för den som inte är redo att ta emot stöd och hjälp kan det så ett frö. Det kanske leder till att de senare hör av sig, säger min kollega Ulrikah. Hon är en av Childhoods programansvariga och också deltar på volontärinsatsen ikväll. 

– Alltid Sedds vision är att alla ungdomar som kommer i kontakt med dem ska känna sig sedda, lyssnade på och stärkta. Vi på Childhood vet ju hur viktiga vuxna är. I att förhindra att övergrepp överhuvudtaget sker. Men också när det gäller att fånga upp och finnas där när något redan har hänt. Genom att investera i Alltid Sedds arbete kan vi ge organisationen möjlighet att systematiskt testa och dokumentera uppsökande arbete gentemot denna målgrupp.

Förskönandet av sugardejtning lockar unga till prostitution

När volontärspasset är slut cyklar jag hem genom ett höstmörkt Stockholm. Tankarna snurrar. Jag känner mig beklämd över att det finns så många unga som lägger ut sig på sugardejtingsajter; det kändes som om bilderna jag såg ikväll aldrig tog slut, hur mycket jag än skrollade. Jag blir också fly förbannad över förskönandet av sugardejting som lockar in unga i prostitution. Och på alla dessa människor som uppenbarligen inte har något problem med att utnyttja unga.

Ändå verkar samhället fortfarande inte ha förstått hur utbredd denna exploatering är. ”Fatta att det är så många ungdomar som har prislistor på sina kroppar. Och samhället reagerar inte”, sade Ulrika på vår träff ikväll. Man kan verkligen resignera när man tänker på det. Eller göra precis tvärtom: Fokusera på volontärernas otroliga engagemang som jag såg så tydligt ikväll. Och på att vi på Childhood, med en relativt liten insats, förhoppningsvis kan göra skillnad i unga människors liv. Då finns det ju faktiskt hopp.    

Foto: Alltid Sedd

SUGARDEJTING
Fenomenet ”sugardejting” blir allt mer utbrett. Sugardejting innebär att företrädesvis äldre män ingår avtal med unga kvinnor att i utbyte mot pengar och gåvor för umgänge och i de flesta fall sex.. På nätet marknadsförs gärna sugardejting som en guldkantad livsstil. En chans för en ung person att träffa någon äldre som är villig att betala för deras gemensamma semesterresor och restaurangbesök. I verkligheten är det oftast förtäckt prostitution. Läs mer i ”Sugardejting – en allt vanligare form av prositution”

Källa: Svt


Om författaren

Åsa Andreasson Åkerström

Kommunikations- och pressansvarig

Åsa skapar innehållet i alla våra kanaler och håller kontakten med media. Sin motivation hämtar hon från ett möte i Kambodja, där hon träffade en mamma vars dotter hade blivit utsatt för övergrepp.

asa.andreasson@childhood.org
+46 (0) 708 116 160FLER BLOGGINLÄGG