Childhood tematiserar tystnaden runt sexuella övergrepp mot barn

Under Almedalsveckan är World Childhood Foundation på plats i Visby och arrangerar ett seminarium och en paneldiskussion. Barnrättsorganisationen lyfter frågor som den arbetat med i många år – tystnaden runt sexuella övergrepp mot barn och riskerna med barnhemsturism.

Visste du att ett av fem barn utsätts för sexuella övergrepp under sin barndom*? Antagligen inte, för fastän sexuella övergrepp mot barn är så vanligt pratar vi förvånansvärt lite om det. ”Det är fortfarande befäst med skam och skuld, och därför vågar många som drabbas inte berätta, och många vuxna inte fråga. Syftet med vår paneldiskussion Skam. Så bidrar skam till att sexuella övergrepp mot barn fortgår är att vi gemensamt med experter på området funderar på hur vi kan bryta det här mönstret i vårt samhälle”, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood.

Seminariet Barnhemskollen – hur godhjärtade människor bidrar till att öka barns utsatthet arrangeras av Childhood i samarbete med Erikshjälpen och handlar om riskerna av barnhemsturism. ”Vi vill med seminariet skapa en mer nyanserad bild av det i mångas ögon ’gulliga barnhemmet’. Barn som växer upp på institution löper ökad risk för övergrepp, det vet vi. Vi vet också att runt 80% av barn som bor på barnhem inte är föräldralösa, och att de bor där för att deras föräldrar helt enkelt inte har råd att ta hand om dem. Det finns bättre alternativ, men sorgligt nog är det också mycket lättare att få finansiering för barnhem än till förebyggande arbete som gör att barnen kan bo kvar i sina familjer. Förekomsten av barnhem är ofta hög i turisttäta områden, där ungdomar som vill volontärarbeta i god tro och besök från givmilda gör att barnhem blir en lukrativ business”, säger Britta Holmberg, programchef på Childhood.

Varmt välkommen att besöka Childhood i Almedalen! Nedan kan du klicka vidare till mer utförlig information om vårt program:

PANELDEBATT: Skam! Så bidrar skam till att sexuella övergrepp mot barn fortgår.

När: Måndagen den 3 juli kl 12:40 – 13:20

Var: Barnrättstorget, S:t Hansgatan 21, Visby

Utförlig information om debatten, deltagare etc. hittar du här.

SEMINARIUM: Barnhemskollen – hur godhjärtade människor bidrar till att öka barns utsatthet.

När: Onsdagen den 5 juli kl 10:00 – 10:45

Var: Donnersgatan 6, Visby

Utförlig information om seminariet, deltagare etc. hittar du här.

*Stiftelsen Allmäna Barnahuset: Det gäller ett av fem – fakta om barn, sexuella övergrepp och sexuell explaotering i Sverige 2014.