Trafficking Nepal

Återförenade systrar drömmer om framtiden

Nepal är trafficking ett utbrett problem och handeln med barn och kvinnor från Nepal till Indien för prostitution är omfattande. Asha Nepal arbetar för att traffickingoffer ska återintegreras i samhället.

Nepal är ett av de länder i Asien där trafficking är som allra mest utbrett. Tusentals kvinnor och barn faller årligen offer för människohandeln i Nepal. Asha Nepal är en människorättsorganisation som arbetar med kvinnor och barn som utsatts för trafficking eller på något annat sätt blivit sexuellt utnyttjade. Med stöd av Childhood har organisationen utvecklat ett program för långsiktigt stöd till barn och kvinnor som räddats från trafficking och kommer tillbaka till Nepal. Många andra organisationer som arbetar med traffickingoffer i Nepal skiljer ofta på mammor och barn vilket ökar risken för att familjen är splittrad för evigt. På Asha Nepal får mammor och barn vara tillsammans. Organisationen stödjer traffickingoffer med utbildning, terapi, skolgång och arbetsträning med målet att de ska återintegreras i samhället. De arbetar också aktivt med familjeåterförening då familj och släkt ofta behandlar traffickingoffer väldigt illa när de kommer tillbaka till hembyn.

Återförenade systrar drömmer om framtiden

För en tid sedan var drömmar om framtiden och en återförening med familjen långt borta. Det här är berättelsen om en familj som splittrades men som med stöd från Asha Nepal har kunnat återförenas och nu vågar drömma om framtiden igen.

I samband med att fadern dog splittrades familjen. De två äldsta systrarna blev omhändertagna av en vän till pappan och tvingades till prostitution i södra Nepal och Indien. Den yngsta systern och brodern placerades på barnhem och mamman arbetade som städerska hos en familj i Kathmandu. De äldre systrarna förflyttades till nya platser var tredje månad men lyckades till slut slå larm. De räddades från ett liv i prostitution och hamnade i ett tillfälligt boende där de fick hjälp att bearbeta sina trauman. Efter en tid på boendet fick systrarna med stöd från Asha Nepal hjälp att skaffa en lägenhet där de kunde bo tillsammans. Alla tre systrarna bor nu tillsammans och träffar sin mamma och lillebror regelbundet. Drömmen är alla ska kunna bo tillsammans.

På väggarna i den lilla lägenheten hänger affischer på skådespelare och popstjärnor. Systrarna skrattar och vågar drömma om framtiden. Mellansystern vill jobba på kontor, den yngsta systern drömmer om att en dag bli sjuksköterska och den äldsta har lärt sig att sy. Tillsammans har de en liten butik, ”Sisters Stitch”, som de försörjer sig på. Asha Nepal behöver därför bara ge begränsat stöd med uppföljning då och då. Dörren till Asha Nepal står dock alltid öppen och organisationen hjälper till på alla sätt de kan för att barn och kvinnor som fallit offer för trafficking ska ha en ljus framtid.

Text: Sofia Nilsson