Childhood får

Childhood får vind i seglen för barns rättigheter

Det är inte var dag man får en segelbåt uppkallad efter sig – men nu har det hänt: Under hösten 2019 startar ett nytt svenskt kappseglingsprojekt i klassen VO65, under ledning av Pelle Norberg, Bouwe Bekking och Gideon Messink, en grupp med stor erfarenhet av internationella seglingsprojekt. Sponsorerna i projektet har beslutat att skänka namnrättigheten till World Childhood Foundation och att döpa båten till Childhood I. Med detta beslut får vi nya möjligheter att nå ut globalt med vårt arbete för att skydda barn från våld och sexuella övergrepp.

Childhood I kommer att tävla över Atlanten, delta i regattor i Karibien samt i 2020 års upplaga av Gotland Runt. I teamet bakom satsningen finns förutom Pelle, Bouwe och Gideon några av världens ledande kappseglare och projektledare, bland annat Roger Nilson som deltagit i många globala projekt.

– Vår synlighet i projektet skapar en fin möjlighet för oss att nå ut ännu bredare med vårt arbete. Genom Childhood I får vi en plattform där vi kan skapa engagemang och intäkter till våra stiftelser i ett helt nytt sammanhang. Vi får nya kanaler att nå ännu fler människor och beslutsfattare, kommenterar Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare och ansvarig för den globala utvecklingen av stiftelsens verksamhet.

– Vi är stolta över att få kappsegla under svensk flagg med Childhood i seglet. Vår målsättning är att skapa möjlighet till en start i The Ocean Race 2021 och vi ser detta samarbete mellan våra sponsorer och Childhood som ett viktigt första steg mot den ambitionen, kommenterar Pelle Norberg, tidigare VD för Team SEB i Volvo Ocean Race och projektledare för HiQ Sailing Team.

Text Åsa Andreasson Åkerström, foto: privat