Childhood och Clas Ohlson lanserar plåster för mer än bara sår

Som en del i Childhoods samarbete med Clas Ohlson lanseras nu ”Barnrättsplåstren”. Plåstren säljs exklusivt hos Clas Ohlson under den första lanseringsperioden och hela överskottet från försäljningen går till Childhoods arbete med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.

I samband med att Barnkonventionen blir svensk lag lanserar Childhood och Clas Ohlson Barnrättsplåstren – plåster i olika färger med tio korta, enkla budskap om barns rättigheter. Texten på varje plåster representerar en artikel i Barnkonventionen och skrivna på ett sätt som små barn förstår, som exempelvis ”Ingen får göra mig illa”. Förpackningen med 30 plåster innehåller också en folder som hjälper den som plåstrar om att berätta om barns rättigheter.

Prata med barn om rättigheter och integritet

–  En viktig del i Childhoods arbete är att prata med barn om deras rättigheter och integritet – helt enkelt för att vi vet att barn som har ord att berätta med är tryggare barn. Vi tror att Barnrättsplåstren kan underlätta för föräldrar, sjuksköterskor, förskolepedagoger och andra vuxna i barns närhet att prata med barnen om deras rättigheter, samtidigt som man plåstrar om och tröstar. Vår dröm är att barnrättsplåstren ska finnas i varje hem, vårdcentral och förskola i Sverige, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood.

Barns rättigheter prioriterat område hos Clas Ohlsson

– Barns rättigheter är ett prioriterat område i vårt hållbarhetsarbete och vi har tidigare genomfört en bred intern utbildning som erbjudits alla Clas Ohlsons medarbetare om hur man som vuxen kan agera för att skapa trygghet för barn. Nu ger vi även våra kunder möjligheten att stötta Childhoods viktiga arbete genom att köpa det särskilt framtagna plåstret. Det är en produkt som alla behöver i sitt hem och som bär ett budskap som varje barn har rätt att känna till och uppleva i sin hemmiljö, säger Tina Englyst, chefsjurist och hållbarhetschef på Clas Ohlson.

Barnrättsplåstren finns till försäljning i Clas Ohlsons butiker, på clasohlson.com och i Childhoods webbshop. Priset för en förpackning med 30 plåster är 29,90 kr. Överskottet på försäljningen går till Childhoods arbete med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn.

Text: Åsa Andreasson Åkerström, foto: Kajsa Hagskog