Childhood i Almedalen 2023

Childhood på plats i Almedalen

”Alla barn har rätt att vara viktigast för någon när de växer upp. Så är det inte på barnhem med roterande personal och utan en trygg famn att vända sig till” sa Britta Holmberg under vårt seminarium i Almedalen.

Samtidigt som länder runt om i världen tar steg för att ersätta institutioner med förebyggande insatser och stöd till familjer i utsatthet fortsätter pengar till barnhem att strömma in från Sverige. Detta trots att det riskerar att få förödande konsekvenser för barnens fortsatta uppväxt och väg genom livet.
De flesta (80 %) av de barn som är placerade på barnhem har minst en förälder i livet och skulle inte behöva vara där från första början.

På plats på Barnrättstorget i almedalen, tillsammans med Erikshjälpen och Charlotte Rydh från Giva Sverige bjöd vi in till seminariet: Miljontals barn växer upp på institution i onödan – Hur kan vi ändra på det?

Panelen var enig om att vi måste fortsätta att kommunicera risker med barnhem och hur en som givare kan tänka i sin strävan att göra skillnad för utsatta barn. Vi måste vara tydliga med att det finns alternativ där barnen kan växa upp med sina anhöriga eller i familjeliknande förhållanden. Vi ser exempel på länder som fasar ut och förbjuder nya barnhem men i andra länder är den ekonomiska tillströmningen ett hinder för utveckling.

I slutet av sommaren släpper vi en rapport tillsammans med Erikshjälpen där vi tittat på hur svenskarnas attityder kring och kunskap kring just barnhem ser ut.

Du kan läsa mer om vårt arbete för att barn ska få en trygg uppväxtmiljö på barnhemskollen.se som sker inom ramen för vårt drömprojekt ”Ur askan i elden”, finansierat av Svenska Postkodlotteriet.

📸 Erikshjälpen

För mer information vänligen kontakta:
Charles Mingo Bennström, pressansvarig World Childhood Foundation
+46 (0) 734 22 04 42, charles.bennstrom@childhood.org