Childhoodarmbandet

Childhoodarmbandet – världens viktigaste armband på så många sätt

Childhoodarmbandet ger pengar till arbetet med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn, men bidrar också till att människor med funktionsnedsättningar får ett jobb. På Samhalls produktionsenhet i Spånga tillverkas Childhoodarmbandet och sysselsätter ungefär fyra personer per dag. 

 

I ett industriområde i Spånga ligger en av Samhalls produktionsenheter. Här produceras varor till 40 kunder. Det är här i Spånga som de färgglada Childhoodarmbanden tillverkas. Under årens lopp har det gjorts närmare 170 000 armband. Childhoods armband har inte bara resulterat i 13,6 miljoner kronor till arbetet med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn utan har också bidragit till en mängd arbetstillfällen. Jimmy Wallmo arbetar som områdeschef på enheten i Spånga och det är hans medarbetare som är ansvariga för produktionen av Childhoodarmbanden. En arbetsdag arbetar vanligtvis 4 personer med armbanden. ”För oss betyder det mycket att göra dessa armband, då både Samhall och Childhood står för något väldigt bra och mänskligt. Arbetet passar även otroligt bra för våra medarbetare”, säger Jimmy Wallmo.

Fokus på individens utveckling

Samhall sysselsätter och utbildar människor med funktionsnedsättningar. Målsättningen är att dessa människor ska utvecklas som individer och kunna lämna Samhall inom 3 år och fortsätta ut i arbetslivet. I dagsläget har Samhall 23 000 anställda och finns över hela Sverige. Alla medarbetare har en chef som hjälper dem med utbildning, utveckling och att slutligen hitta ett jobb utanför Samhall. Jimmy Wallmo har hand om 40 medarbetare på produktionsenheten i Spånga. ”Här är ingen dag den andra lik. Det bästa med jobbet är att hjälpa andra människor att utvecklas, att se dem lyckas och att de börjar tro på sig själva. Det värmer mest. Jag trivs otroligt bra med mina medarbetare”, säger han.

Full fart i armbandsfabriken

I en av lokalerna på enheten i Spånga pärlas det för fullt. På arbetsbänkarna ligger pärlorna sorterade i färgordning för att underlätta för den som pärlar. Dan Fredriksson har varit med och tillverkat Childhoodarmbandet i ett par månader. ”Jag behöver ett stillasittande jobb efter en traffikolycka. Det bästa är att jag kan organisera arbetet själv, arbeta i min egen takt och träna min finmotorik”, säger Dan.

En bra dag pärlar han circa 30 till 40 armband och lämnar sedan över till den som knyter. Oftast sysselsätter Childhoodarmbandet fyra personer varje dag, där tre pärlar och en knyter. Juana Olave har arbetat på Samhall i 20 år och varit med vid tillverkningen av Childhoodarmbanden sedan produktionen startade. En av Juanas arbetsuppgifter är att knyta armbanden och hon gör det snabbt.

”Ibland, om det behövs, kan jag knyta 300 på en dag”, säger Juana och skrattar.

Tillsammans med Azehar Afetrakhteh som är framtida driftledare sköter Juanan allt praktiskt arbete kring Childhoodarmbandet. ”Vi försöker göra det så bra som möjligt för de som är med och gör armbanden. Så att alla får arbetsuppgifter som passar dem, det är viktigast” säger Azehar Afetakhteh.

Text och foto: Sofia Nilsson

Vill du köpa ett childhoodarmband finner du dem här.