När vi delade ut Childhoodpriset för första gången i december 2019 hade vi stämningsfull fest på Telias huvudkontor i Solna. I år kommer vi pga pandemin inte kunna ha en fysisk prisutdelning – den flyttar vi till när vi kan ses igen – utan vinnaren kommer att tillkännages online. Men vi vill självklart ändå göra dagen för våra finalister så härlig som möjligt! Och som en del i det kommer de tre finalisterna för Childhoodpriset 2020 få diplom som skapats av konstnären och designern Bea Szenfeld. För några dagar sedan intervjuade vi Bea om hennes engagemang för Childhood och hur arbetet med diplomen har sett ut.
Bea, berätta några ord om dig själv – vem är du?
Jag heter Bea Szenfeld och bor och är verksam i Stockholm. Jag arbetar som konstnär och designer. Papper är mitt favoritmaterial, och allt jag skapar gör jag för hand i min ateljé. Vissa av mina pappersskulpturer kan ta flera månader att göra.
När vi frågade dig om du vill göra oss den äran att formge diplomet till Childhoodpriset så tvekade du inte en sekund …
Ja, jag tycker det är väldigt viktigt att vi fokuserar på det som faktiskt går bra och att vi uppmärksammar de människor i Sverige som gör något gott för andra och ger tillbaka till samhället. Och så är det naturligtvis alltid kul att få göra priser, prisutdelningar är alltid festliga och känslosamma. Just i år får vi skjuta på den, men jag ser verkligen fram emot nästa års prisutdelning.
Det är inte heller första gången du och vi samarbetar. Berätta mer!
Så är det. För några år sedan fick jag ett uppdrag från Hello Kitty inför deras 40 års-jubileum. Jag skapade ett fint tryck med Hello Kitty-tema som vi handtryckte på 50 sjalar och sedan auktionerade ut. Intäkterna från försäljningen gick till Childhood.
Varför tycker du det är så viktigt att stödja vår fråga?
Det är en självklarhet. Genom ert arbete med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn kämpar ni för att ge alla barn möjlighet att leva trygga liv.
Du var med förra året när vi delade ut Childhodpriset för första gången i december 2019. Då gick det till Andreas Grym, polis i Göteborg. Har du något speciellt minne från kvällen?
Det var så otroligt fint och stillsamt. Jag blev väldigt rörd när ni presenterade de tre finalisterna och deras arbete.
Childhoodpriset har varje år en ny yrkesgrupp i fokus. I år går priset till en person som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten. Hur tänkte du kring det när du utformade diplomen?
Eftersom finalisterna gör ett så viktigt arbete för barn, ville jag att barn skulle få tacka dem. Så diplomen jag skapat består av ett papperscollage av ihopsamlade pappersfigurer, klipp och vik som barn har gjort. Jag har satt ihop dessa som ett mönster och som en bakgrund till ordet TACK. Exakt hur diplomen ser ut avslöjar vi dock först den 21 december, när vi tillkännager vinnaren av Childhoodpriset 2020.
Har du någon hälsning till årets fina finalister?
Jag vill bara säga TACK, precis om på mitt diplom! Jag är så otroligt tacksam för det arbete finalisterna gör för att vartenda barn ska få en trygg barndom.
Text: Åsa Andreasson Åkerström, foto: Ea Czyz