Här är finalisterna till Childhoodpriset 2019

Juryn för Childhoodpriset har utsett tre finalister: Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg, Eva Thored utredare och barnförhörsledare vid Polisen Region Mitt och Maria Blomgren Rydell, teamledare på Barnahus Fyrbodal. Urvalet har gjorts utifrån över 150 nomineringar som kommit in från allmänheten under hösten. Vinnaren tillkännages den 9 december. Prisutdelning sker på Telia Companys huvudkontor i Solna i närvaro av Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine.

Det nyinstiftade Childhoodpriset vill en gång om året uppmärksamma människor som sällan får erkännande för sin insats, men som genom sitt engagemang och sin kompetens verkligen gör skillnad för barn.Priset ska delas ut till en person som utmärker sig inom sin yrkesroll, visar stort personligt engagemang, förmåga att samverka med andra och har uppnått konkreta resultat för att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp. Varje år står en yrkesgrupp i prisets fokus: 2019 års pris ska gå till en person som arbetar med att utreda sexuella övergrepp mot barn, exempelvis en polis, barnutredare, forensisk tekniker, barnförhörsspecialist eller åklagare.

 DE TRE FINALISTERNA ÄR:

  • Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg. Andreas har lyckats identifiera hundratals målsägande på nätet och spårat misstänkta gärningsmän, vilket lett till fällande domar i groomingärenden i hela landet. Andreas visar genom sin insats att varje barn är viktigt och har rätt att få sin röst hörd.
  • Eva Thored, utredare av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och barnförhörsledare vid Polisen i region Mitt. Ewa har arbetat i många år med att utreda övergrepp mot barn och var en av pionjärerna i Region Mitts första specialenhet mot nätbaserade sexuella övergrepp mot barn. Specialenhetens arbetssätt och organisation har sedan övriga polisregioner tagit efter.
  • Maria Blomgren Rydell, teamledare på Barnahus Fyrbodal. Maria har genom sitt engagemang bidragit till den enastående utvecklingen av det lokala Barnahuset. Maria sätter arbetet med att förebygga att barn utsätts för våld, sexuella övergrepp och hedersrelaterat våld på kartan i ett lokalt, regionalt och nationellt perspektiv.

OM CHILDHOODPRISET:

  • Priset instiftades 2019 och vill uppmärksamma de människor i Sverige som är avgörande för att hålla barn trygga men vars arbete inte alltid syns mest. 
  • Childhoodpriset delas ut årligen och varje år står en yrkesgrupp i prisets fokus.
  • Juryn för Childhoodpriset består av ordförande Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare; Prinsessan Madeleine, styrelseledamot Childhood Sverige och USA; Lena Ahlström, VD Ledarstudion; Christian Berg, grundare av Safer Society; Johan Dennelind, styrelseledamot Childhood Sverige, avgående VD och koncernchef Telia Company;  Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare Ecpat Sverige och Carl Göran Svedin, professor emeritus i barn- och ungdomspsykiatri och forskningsledare vid Linköpings Universitet.
  • Prissumman på 50 000 kr ska användas till något som gör att pristagaren blir ännu bättre i sin yrkesroll, t ex till deltagandet i en internationell konferens, en studieresa eller vidareutbildning.

Läs mer om priset och juryn på childhood.berntzonbylund.se/childhoodpriset

Text Åsa Andreasson Åkerström, foto: privat