mammor

Mammor gör skillnad

På söndag är det mors dag. I många av de projekt vi stödjer möter vi engagerade mammor, mammor som är vardagshjältar och eldsjälar. Möt fem av dem här – Ellen, Patricia, Pheakdey, Eleonora och Vasylyna.

Ellen bor i Lavender Hill, som det vackra namnet till trots är en av de mest våldsamma kåkstäderna i Kapstaden. Ellen är en safety parent hos Childhoods samarbetspartner Philisa Abufazi Bethu som är aktiva här. Safety parents är jourmammor som akut ska kunna ta hand om övergivna eller omhändertagna barn tills socialtjänsten år på plats. När ett barn behöver akut hjälp mitt i natten är alltså Ellen en av de kvinnor Philisa Abufazi Bethu kan vända sig till. Organisationen får stöd av Childhood för att utbilda och stötta dessa mammor.

Ellen har fem egna barn men känner att hon räcker till för fler. Hon bor i ett skjul i Lavender Hill och fastän hon själv inte kan läsa så bra står det flera barnböcker på bokhyllan i hennes lilla kök.

”Om ett barn behöver stöd finns jag där”

Patricia bor också i Sydafrika, närmare sagt i byn Touwsranten i Västra Kapprovinsen. Där grundades för 10 år sedan organisationen Seven Passes. Den växte fram ur en gemensam oro över ökat aggressivt beteende hos ungdomar i samhället, och en önskan att göra någonting åt det. Med Childhoods stöd verkar Seven Passes för långsiktig fattigdomsbekämpning genom att höja utbildningsnivån i samhället.

Projektet erbjuder bl.a. olika föräldrastödprogram. Patricia, som har fem egna barn och nyligen fick ett barnbarn, har gått flera av dem. Syftet med programmen är att uppnå ett varmare, positivare och mer konsekvent föräldraskap och därmed minska risken för barnmisshandel. ”Mitt förhållande till mina barn har utvecklats enormt sedan jag deltog i föräldrastödsprogrammen”, säger Patricia. ”Först och främst tillbringar jag mer tid med dem, sen skäller jag mindre och berömmer mer”. Stödprogrammet har även lett till att hon känner ett ökat ansvar för andra barn i hennes närhet: ”Jag ser till att grannbarnen kommer iväg till skolan, och jag känner mig som en extramamma till barn vars föräldrar jobbar länge. Om ett barn behöver stöd finns jag där.”

Ett annat liv för barnen

Pheakdey* är 40 år och bor I ett litet trähus i slummen i Sihanoukville, Kambodja. Hon är ensamstående mamma till sju barn. När Pheakdeys man dog var hon tvungen att lämna landsbygden där hon var född och flytta till turiststaden Sihanoukville för att leta efter ett arbete. Utan utbildning var sannolikheten att hon skulle hitta ett tryggt jobb minimal. Hon fick i stället samla plast och annat skräp på stadens gator, som hon sedan sålde. Barnen hjälpte till eller passade sina yngre syskon och kunde därför inte gå till skolan.

Under denna tid lärde Childhoods partnerorganisation M’Lop Tapang känna familjen och har gett dem stöd sedan dess. De äldre barnen har fått yrkesutbildningar, och de yngre går i skolan. Familjen får medicinsk hjälp om de blir sjuka och annat praktiskt stöd vid behov. Pheakdey berättar att det enda hon vill är att alla hennes barn går ur skolan och får bra jobb så att de slipper leva det liv hon själv har levt.

Eleonora öppnade kostnadsfri förskola för romska barn

Eleonora är grundare av organisationen Blaho i Uzhgorod i västra Ukraina som arbetar med romska barn och deras familjer. Med Childhoods stöd kunde Blaho 2014 öppna en kostnadsfri förskola där romska barn under några timmar varje dag förbereder sig för kommande skolgång.

Eleonora vet av personlig erfarenhet hur det är att vara extremt fattig och samtidigt mamma till två små barn. När hon hade gått ut gymnasiet kunde hon inte ens få jobb som städerska; som rom var hon inte välkommen någonstans. ”Vi hade sällan råd att betala gasräkningen, så det var väldigt kallt hemma. Jag fick linda tygbitar runt barnens fötter för att skorna skulle hålla” berättade Eleonora i en intervju för några år sedan.

Jourfamiljer istället för barnhem

Vasylyna kommer också från Ukraina och är chef på Partnership for Every Child (P4EC), en av de organisationer Childhood stödjer på plats. Tillsammans har vi utvecklat en modell där barn som behöver omhändertas akut får bo i jourfosterfamiljer istället för på barnhem; detta pilotprojekt har bidragit till lagförändringar som nu håller på att implementeras i hela Ukraina.

Vasylyna har arbetat på P4EC i över 10 år och är själv mamma till två små pojkar. Hon berättar: ”Jag har alltid varit emot systemet med institutionsvård av barn som vi har i Ukraina (där närmare 100 000 barn bor på över 750 barnhem). Sedan jag själv blev mamma har det blivit ännu tydligare för mig hur skadliga barnhemmen är. Jag kan inte förstå hur vi vuxna kan tillåta att dessa barn får fortsätta att fara illa på institutionerna. Min förhoppning är att en dag kommer alla barn i Ukraina kunna bo i en familj, i sin egen eller i en familjelik miljö.”

Text: Åsa Andreasson Åkerström

*Pheakdey heter egentligen något annat.