Nattvandrarna i Lavender Hill

Det är fredagkväll i Lavender Hill. Det håller på att skymma. Rene, 13 år, ska gå och köpa en påse chips i affären runt hörnet. Hon kommer inte tillbaka. Hennes familj börjar bli oroliga. Var är Rene? De letar, fler och fler människor i grannskapet sluter upp och hjälper till. Elva dagar senare hittas Rene. Hon ligger under en matta, bakom grannens hus. Våldtagen. Mördad. 


Lavender Hill är ett av Sydafrikas mest utsatta områden. En förort till Kapstaden som både polis och socialtjänst helst undviker. Gängkriminalitet, våldtäkter och mord är vardag för människorna som lever där. Mitt i den här misären bor Lucinda Evans, en driftig eldsjäl som har vigt sitt liv till att kämpa emot våldet. Hon har öppnat sitt hem för kvinnor och barn och konfronterar både myndigheter och gängledare. Med mångårigt stöd och mentorskap från Childhood har Lucinda kunnat stärka och skala upp sin verksamhet.

Det var också till Lucinda människorna i Lavender Hill vände sig till kvällen René försvann. Hon mobiliserade över 1000 personer som var med och letade. En grupp med äldre kvinnliga volontärer som deltog har nu blivit ett permanent sökteam som uppkallats efter Rene, Rene Roman Search and Rescue Team. Kärntruppen, som består av femton till tjugo medlemmar, har utbildats i första hjälpen, har stor lokalkännedom och följer en strukturerad sökplan för att hitta barnen så fort som möjligt.

Förutom sökinsatserna följer volontärerna även ensamma barn hem efter mörkrets inbrott och nattvandrar två kvällar i veckan – allt för att förhindra att fler barn rövas bort, våldtas och mördas.  När vi på Childhood frågade om det fanns något vi kunde göra för att stötta sökteamet blev svaret ”köpa reflexvästar”.  Det är de västarna detta Lavender Hills motsvarighet till ”Missing People” har på sig på bilden ovan. Västarna fungerar både som skydd och igenkänning, då de gör teamet lätt identifierbara när de knackar på i grannskapet.

Under 2018 har Rene Roman Search and Rescue Team fått rycka ut och leta efter barn vid sex tillfällen. De har hittat fem av barnen välbehållna och hjälpt dem hem. En sexårig flicka hittades död efter att ha varit försvunnen i nio timmar.  Teamet och Lucinda har också hjälpt till att starta Search and Rescue Teams i två andra utsatta områden.

Text: Åsa Andreasson Åkerström, foto: privat