Nu kommer dokumentären om Childhood!

I över 20 år har Childhood arbetat med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Nya Viaplay-serien Barnens drottning ger en unik inblick i Childhoods arbete och Drottningen och Prinsessan Madeleines engagemang i organisationen. Serien har premiär på Viaplay och TV8 den 8 mars.

Ett av fem barn i Sverige utsätts någon gång under sin barndom för sexuella övergrepp, i delar av världen är siffrorna ännu högre. Stiftelsen World Childhood Foundation grundades 1999 av Drottning Silvia för att värna om barns rätt till en trygg barndom fri från våld och sexuella övergrepp. På NENT Groups streamingtjänst Viaplay visas med start söndagen den 8 mars Barnens drottning, en dokumentär i fem delar som ger en unik inblick i Drottningens engagemang för Childhood. I serien får tittarna också möta en mängd eldsjälar som vigt sina liv för att göra skillnad för barn. Poliser, forskare, läkare och personer som utsatts för sexuella övergrepp under barndomen berättar om sitt engagemang.

– För oss är det naturligtvis väldigt roligt att Childhoods arbete med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn visas i en fem avsnitt lång dokumentär. Det är modigt av producenterna att inte rygga tillbaka för svåra teman som pedofili, resande förövare eller livestreamade övergrepp. Vad vi tycker gör serien så stark är att den lyfter eldsjälar och visar hur mycket som görs för att förhindra att övergrepp sker”, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood.

– Med Barnens drottning vill vi sätta ljus på ett ämne som fortfarande är tabubelagt och förhoppningsvis öka medvetenheten om att sexuella övergrepp mot barn sker i mycket större utsträckning än vi tror. Jag tror också att många svenskar inte vet vilken otroligt viktig insats Drottning Silvia, prinsessan Madeleine och Childhood gör – inte bara i Sverige utan även globalt. Vi är glada att ha fått förtroendet att skildra deras arbete, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Avsnittsöversikt, Barnens Drottning:

I det första avsnittet berättar Drottningen om varför hon bestämde sig för att grunda Childhood. Vi får vara med vid lanseringen av Prinsessan Madeleines bok ”Stella och hemligheten” och på högnivåmöte i FN. Intervjuer med bl.a. Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare, journalisten Britt-Marie Matsson och skådespelaren Malin Åkerman.

Avsnitt två, ”Resande förövare”, handlar om personer som reser för att förgripa sig på barn i fattigare länder som Thailand, Kambodja och Filippinerna, och hur Childhood och Polisen arbetar för att förhindra att detta sker. Avsnittet lyfter även fenomenet ”live streaming”, virtuella övergrepp mot barn i realtid. Intervjuer med bl.a. poliserna Cathrine Hagström Hägg och Anders Persson.


Information om innehåll i avsnitt 3-5 följer.

Barnens drottning kommer att visas på streamingtjänsten Viaplay, där alla avsnitt läggs ut söndagen den 8 mars. Serien kommer även att sändas på TV8 (söndagar kl 20:30 med start 8/3) och på TV3 senare under våren. Serien har producerats av produktionsbolaget Pitchwork.

Text: Åsa Andreasson Åkerström, foto: privat