Hur pratar man med sina barn om sexuella övergrepp?

Sommaren 2019 lanserade Prinsessan Madeleine sin barnbok ”Stella och hemligheten”, en berättelse om hur barn kan hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Vi på Childhood hoppas att många barn och föräldrar ska läsa boken tillsammans – och att den kan vara ett hjälpmedel för samtal om ett svårt ämne.

Ett av fyra barn i Sverige utsätts någon gång under sin barndom för sexuella övergrepp. Det finns inte något hundraprocentigt skydd eller enkel lösning för att förhindra sexuella övergrepp mot barn, men det finns mycket vi kan göra för att minska riskerna. Och det allra viktigaste är att vi pratar med våra barn om de här frågorna.

Låter det läskigt? Ja, det kan så klart kännas jobbigt att prata med sina barn om övergrepp, speciellt när barnen är små. Men ju tidigare vi gör det, desto lättare är det för barnen att förstå och sätta ord på det saker – och för att våga berätta för en vuxen om något skulle ske.

Så hur gör man då?

Först och främst: Det är viktigt att visa sina barn att det finns en generell öppenhet att prata om dessa frågor. Det handlar alltså inte om att bara ha ”det där samtalet” en gång utan att vid upprepade tillfällen lyfta frågan, exempelvis i samband med #metoo eller andra händelser som media rapporterar om. Viktigt är självklart också att samtalen sker i en för barnet trygg miljö och anpassar dem efter barnets ålder och utveckling.

Här är ett par tips på vad du kan lyfta när du pratar med dina barn:

Kroppen och integritet

Tala med barnet om vilka kroppsdelar som är privata och vad som är okej och inte okej att göra med sin egen och andras kroppar. På så sätt kan man också förebygga att barnen – nu eller senare som vuxna – kränker andras integritet.

Bra och dåliga hemligheter

Förklara att en bra hemlighet är att inte avslöja för lillasyster vad hon ska få i födelsedagspresent. En dålig hemlighet däremot är sådant som gör att man också mår dåligt, och som en annan person kanske säger att man inte får berätta för sina föräldrar. Men det får man visst det! Just sådana hemligheter är viktiga att berätta för någon man litar på.


Att det aldrig någonsin är barnets fel om hen skulle utsättas för övergrepp, även om barnet kanske gjort sådant man inte ska eller får

Det är viktigt både för att barn ska kunna förstå när någon går över gränsen och faktiskt begår ett övergrepp, men också för att de ska känna att det finns en öppenhet att prata om dessa frågor.

För barn i förskoleåldern: Läs Vilda säger NEJ! tillsammans

”Vilda” är en bok för de mindre barnen som handlar om integritet (den egna och andras), kroppen och vad vuxna får och inte får göra. Den lär barnen att sätta ord på kroppens delar, på känslor och att berätta om sådant som inte känns bra. Vilda säger NEJ! innehåller även en vuxenhandledning. Beställ ”Vilda” här.

För barn i lågstadieåldern: Läs ”Stella och hemligheten” tillsammans


”Stella” är en kapitelbok för barn mellan 7 och 10 år som lyfter frågor om vänskap, att alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och vad man ska göra om en kompis berättar något som inte känns bra. Den innehåller även en diskussionsdel med frågor som barn och föräldrar kan samtala om tillsammans. Beställ ”Stella” här.

Läs Rädda Barnens ”Stopp min kropp!”

Denna handbok är ett bra material för föräldrar och andra vuxna och innehåller handfasta råd och tips. Ladda ner ”Stopp min kropp” här.

Gå in på ”Dags att prata om det”

Det finns även bra, övergripande material om sexuella övergrepp mot barn för barn, vuxna och yrkesverksamma på Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida dagsattprataom.se

Saker att fundera på:

För dig som vuxen kan det också var bra att fundera på hur du pratar om sexuella övergrepp i vardagen, då det också påverkar barnens syn. Några exempel:

  • Om ett barn exempelvis får höra att våldtäkt är värsta som kan hända och att livet är förstört för evigt kan det vara svårt att för sig själv erkänna vad som hänt och ännu svårare att berätta för andra.
  • Om man pratar om förövare som monster som förtjänar dödstraff kan det vara svårt för ett barn att förstå att det som ens pojkvän, styvpappa eller tränare, som man också tyckt om, gjort faktiskt är sexuella övergrepp.
  • Om man bortförklarar anklagelser om övergrepp i media med att den som utsatts betett sig på ett visst sätt, eller om man exempelvis lägger alltför stort ansvar på unga flickor att se till att de inte utsätter sig för potentiellt riskfyllda situationer, kan det resultera i att man stärker känslor av skam och skuld och därför försvårar för barn att berätta.

Text: Åsa Andreasson Åkerström, Britta Holmberg och Ulrikah Reihs, illustration: privat