Så kan du hjälpa utsatta barn under pandemin

Så kan du hjälpa utsatta barn under pandemin

De redan utsatta barnen drabbas hårt av coronapandemins konsekvenser. Nu och på lång sikt. På Childhood har vi arbetat med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn i över 20 år. Av erfarenhet vet vi att risken för våld och övergrepp ökar när barn isoleras. Vi förstod därför tidigt att Covid-19 skulle få katastrofala följder för barnen.

Akuta insatser i början av pandemin
När stora delar av samhället stängde ner i början av pandemin stöttade vi våra projekt att ställa om och tänka nytt. Tillsammans skapade vi nya sätt att skydda och hjälpa utsatta barn på, både Sverige och globalt. Med extra insatser såg vi till att barnen hade kvar sina sociala livlinor utanför hemmet. Så här beskriver några av våra projekt första tiden under pandemin:

”We are all working hard to ensure the highest level of protection of children, families, communities, colleagues and their own families. Thank you for what we are able to achieve together.  Let’s all continue to work together and support one another.” Baan Dek Foundation, Thailand. På kort tid delade de ut mat- och hygienpaket och flerspråkig information om Covid-19. De gav även stöd för digitala sjukvårdstjänster och stärkte telefonkontakt med utsatta barn.

Just nu har vi kontakt med 63 barn och deras handledare online. Vi ger dem undervisningsmaterial, videos, spel, tips på inomhusaktiviteter och  – viktigast av allt – information om vad som gäller i samhället just nu.” DCCC, Moldavien.

”We are already talking a lot all over the world about “social distancing” but I am encouraging our staff to think of it instead as ‘physical distancing’. We will be physically away from each other while we are working from home, but we are going to be as social as ever – just online! We have to be as we still have a community to support. We are needed now more than ever.” This Life Cambodia, Kambodja.

Det finns många högriskfamiljer här, det vill säga familjer där mor- och farföräldrar tar hand om barnen då föräldrarna inte är närvarande. Just nu kan vi ge dem lite extra ekonomiskt stöd och kunskap om vad de ska göra för att minska smittorisken men om de äldre dör blir de här barnen ensamma. Om skolorna fortsätter vara stängda går vi snabbt mot en katastrofal situation. Många föräldrar har förlorat sina inkomster. Behovet av vårt stöd kommer öka under de kommande månaderna.”  One Sky, Thailand.

Under året har vi gett extra stöd till flera av våra partners runt om i världen. Med hjälp av det har till exempel våra partners i Sydafrika kunnat anpassa ett föräldrastödsprogram och skapat pandemianpassade familjeaktiviteter i ett av landets mest våldsutsatta områden. Barn som lever på gatan i Bangkok har fått extra stöd, liksom barn med funktionsnedsättningar i Kambodja. Flickor som blivit utsatta för sexuella övergrepp i Nepal har fått akut stöd och extra insatser för barn som lever på gatan här har gjorts. Bland mycket annat.

Fortsatt stöd och långsiktigt arbete
Nu fortsätter vi och våra projekt arbetet med att stötta och skydda barnen under pandemin. Vi har bara sett början av de långsiktiga konsekvenserna. Vårt och ditt stöd är viktigare än någonsin. Tillsammans med dig och ditt företag kan vi säkerställa att vi åstadkommer de förändringar som krävs – nu och över tid.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur ett samarbete med oss kan se ut. Vi erbjuder olika typer av partnerskap som vi kan koppla till de globala målen och anpassa efter ditt företags hållbarhetsarbete. Så här arbetar vi på Childhood med de globala målen.

Vill du stödja oss som privatperson? Här hittar du mer om vad du kan göra.