Barn är extremt utsatta på nätet och antalet barn som blir kontaktade av vuxna i sexuella syften ökar. Det visar en ny Sifo-undersökning som Childhood tillsammans med stiftelsen Trast har låtit genomföra inför Safer Internet Day 2018.
Undersökningen visar att 37 procent av alla barn har kontaktats på Internet i sexuella syften av någon de tror är en vuxen. Skillnaderna blir stora när man jämför könen där hela 51 procent av tjejerna och 18 procent av pojkarna har blivit kontaktade. Siffrorna visar att problemet ökat jämfört med en undersökning Linköpings universitet genomförde 2015. Det handlar inte heller om enskilda händelser – varannan utsatt tjej har kontaktats mer än sex gånger.
– Det här är en väckarklocka för föräldrar att ha mer koll på vad barn gör på nätet. Att sätta sig in i vad barnen gör när de är online skapar ett förtroende mellan barn och vuxna som underlättar för barnen att berätta vad som sker, säger Paula Guillet de Monthoux, Childhoods generalsekreterare.
De kanaler där flest barn har utsatts för sexuella kontakter är Snapchat, Kik, Instagram och Facebook. Men barnen uppger sammanlagt 50 olika appar och spel där de kontaktats.
– Förövarna finns där barnen finns och det kommer nya appar varje dag. Det går inte att lösa det här med övervakning och filter, vi måste både ge barnen förtroende och respektera deras integritet och samtidigt se till att det går att identifiera de personer som försöker kontakta barnen, säger Gustav Alberius, en av grundarna till Trast.
Med stöd av Childhood har Trast, som är en en icke vinstdrivande stiftelse, utvecklat ett verktyg för att göra sociala medier och andra chattar tryggare för barn. Grundproblemet är att man kan bli kontaktad anonymt. Trasts verktyg fungerar så att det kopplar en faktisk identitet genom e-legitimation till ett konto på exempelvis ett socialt nätverk. Användarna behöver fortfarande inte berätta för varandra vem de är, men Trast vet, vilket gör att användarna är medvetna om att det som publiceras kan spåras.
Tips till föräldrar:
- Försök sätta dig in i var dina barn lever på nätet – hur spelet eller det sociala mediet funkar, vad de gör och vilka de hänger med. Den enkla frågan ”Kan du visa mig hur det funkar?” kommer du långt med.
- Se till att både du och barnet vet hur inställningarna funkar i olika appar, sociala medier etc., hur användaren ställer in vem som ser vad, hur ett bra lösenord ser ut, hur blockeringar fungerar och hur man kan anmäla/rapportera och radera kommentarer.
- Pränta in i barnet att de alltid har rätt att avsluta kontakter och att du som vuxen alltid vill vara den som både kan och vill hjälpa.
Om Sifo-undersökningen
På uppdrag av Childhood och Trast har Sifo genomfört en undersökning riktad till 16–20-åringar där de fick svara på följande frågor:
Har du innan 15 års ålder varit med om att någon person som du tror eller vet var minst fem år äldre än du via Internet:
- Försökt få dig prata om sex
- Bett dig att visa avklädda bilder på dig själv eller liknande?
- Bett om att få träffa dig för att göra något sexuellt?
- Visat eller skickat dig avklädda bilder?
Av 1015 deltagare i undersökningen svarade 37 procent ja på någon av frågorna. 51 procent av flickorna svarade ja och 18 procent av killarna. Deltagarna har även fått svara på frågor om hur gamla de var första gången det hände, hur många gånger det har hänt, samt i vilka sociala medier eller chattar det har skett.
Safer Internet Day, som infaller den 6 februari varje år, är ett europeiskt initiativ som syftar till att uppmärksamma barns säkerhet på nätet.
Kommentarer är stängda.