”Vi får aldrig ta barns trygghet för givet”

25 år har passerat sedan H.M. Drottningen beslutade sig för att det var dags för världen att sluta blunda för det faktum att barn utsätts för sexuella övergrepp. Beslutet var lätt – något måste göras för att skydda barnen. Omvärldens reaktion var blandad. Ska verkligen en Drottning arbeta med något så känsligt? Samtidigt slöt ett starkt nätverk upp bakom Drottningen. Tillsammans startade de World Childhood Foundation. 

Få pratade om barns rättigheter i slutet av 1990-talet. Ännu färre vågade prata om sexuella övergrepp mot barn. 1996 hölls den första världskongressen mot sexuell exploatering av barn, i Stockholm. Drottningen invigningstalade. Kort efter det talade Drottningen även vid en konferens i Paris om barns situation i olika länder. Det var ett brandtal om att barn utsätts för sexuella övergrepp. Ett tal som åhörarna inte ville höra. En obekväm sanning som fick dem att tystna och slå ner blicken. 
– Det stärkte bara min övertygelse om att något behövde göras. Det blev och har fortsatt att vara en drivkraft. 

Om tystnaden i Paris blev en drivkraft att gå vidare så var det ett besök i en favela i Rio de Janeiro som la grunden till idén om en organisation som skyddar barn mot sexuella övergrepp. Tillsammans med en väninna, som arbetade i favelan, träffade Drottningen barn som övergivits av – eller kommit bort ifrån – sina föräldrar. Men också barn som förskjutits från sina familjer för att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. 
– Det var mycket speciellt. Och farligt. De här barnen levde i ständig skräck. Jag kände så starkt att jag att jag måste gör något. Det fanns redan många utmärkta aktörer som arbetade med barn i hemlöshet men det fanns ingen som jobbade med att skydda barn mot sexuella övergrepp. Här såg jag att jag hade en möjlighet att göra skillnad. 

Drottningen vände sig till sina nätverk i Brasilien, Sverige och USA. 
– Utan dem hade det inte blivit något Childhood. Det handlade inte bara om det finansiella stödet utan också om att de trodde på oss. Jag vill rikta ett stort och varmt tack till dem och till alla andra som stöttat oss under de här 25 åren. 

Childhood har sedan starten förverkligat över tusen initiativ som stärkt skyddet och minskat riskerna för att barn ska utsättas för sexuella övergrepp. Är det något som Drottningen är extra stolt över? 
– Att vi jobbar på så många olika plan. Jag startade Childhood med orden ”Jag har grundat en organisation. Min högsta önskan är att kunna lägga ner den snart”. Det har vi ju inte kunnat göra. Men när jag ser hur vi har utvecklats och att det vi gör ger barnen hopp känner jag mig stolt. Det händer då och då att en mamma kommer fram och tackar mig. Det är fint. 

Drottningen fortsätter: 
– Jag är glad att det är så många fler som är aktiva i den här frågan idag. Vi måste alla fortsätta kämpa. Vi får aldrig ta barns trygghet för givet.

Sida vid sida för barnens bästa

Prinsessan Madeleine delar Drottningens engagemang för barns rättigheter. Redan som 17-åring blev Prinsessan beskyddare för organisationen Min Stora Dag, som arbetar för barn med svåra diagnoser och sjukdomar. Prinsessan började även tidigt resa med Drottningen för Childhood och har arbetat på Childhoods kontor i både Sverige och USA. 
– Som mamma var jag orolig att det skulle bli för tungt för henne, hon var så ung. Men hon ville göra det och hon har fortsatt. Hon är mycket intresserad, involverad och väl förberedd för framtiden inom Childhood. Det är rörande.

Att välja ut något av allt det som Childhood gjort under de här första 25 åren är inte helt lätt. Men visst finns det exempel som varit avgörande. Preventionsprojektet som framgångsrikt minskat sexuell exploatering av barn längs Brasiliens största vägar är ett. Eller den tidiga finansieringen av en mjukvara som blockerar och hindrar spridning av sexuellt övergreppsmaterial mot barn ett annat. Och spridning av Barnahusmodellen som kommit att bli ett av Childhoods främsta uppdrag.  

Tala med barn på rätt sätt

Barnahus tar emot barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp. Här får barnet anpassat stöd i en trygg miljö. Sveriges första Barnahus, finansierat av Childhood, invigdes i Linköping 2005. 

Men allt började med ett statsbesök på Island 2004. På programmet stod besök på Barnahus.
– Jag trodde att de ville visa oss ett barnhem. När vi kom dit och jag såg vad det var så tänkte jag att de verkligen hade förstått hur barn som utsatts för brott ska bemötas. Det här var något vi skulle ta vidare. 

Childhood presenterade modellen för svenska politiker, rättsväsende och barnrättsexperter. Intresset var stort. Men det fanns också de som tyckte att det var onödigt, som menade att barn inte behöver anpassat bemötande och att de måste närvara i rättssalen på samma sätt som vuxna. 
– Det var frustrerande. Barn talar ett annat språk. Du måste tala med dem på ett sätt som de förstår och du måste möta dem på ett barnvänligt sätt. Barn ska inte behöva möta sin förövare i en rättssal. Det har tack och lov förändrats nu.

Även i Brasilien finns nu en liknande modell men framför allt en lag (2017) som kräver att barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp och exploatering ska förhöras på ett barnvänligt sätt. Lagen är ett direkt resultat av Childhoods mångåriga kamp för barns rättigheter i landet.  

2018 invigdes det första Barnahuset – Childhood-Haus – i Tyskland. Idag finns tio och ytterligare fyra är planerade. Målsättningen är att det ska finnas minst ett Childhood-Haus i varje delstat.  
– Barns röster måste höras och prioriteras. Det ger mig hopp att barnahusmodellen nu finns på så många platser, inte minst i Ukraina. 

Hösten 2023 reste Drottningen tillsammans med Childhoods medarbetare och styrelseledamöter till Polen för att träffa Childhoods partners från just Ukraina. 
– De är hjältar med allt de gör för barnen. Att ta del av deras fruktansvärda berättelse var nödvändigt och intressant. Men emotionellt var det här mötena de svåraste jag någonsin haft. 

Om barnahusmodellen ger Drottningen hopp så finns det en sak som skapar mycket oro.  
– Barnen och internet. Och det heter Darknet av en anledning. Det är så stort, så många mörka vrår vi inte kommer åt. Det är inte lätt för barnen men det är inte lätt för föräldrarna heller. Jag pratade med en expert om det här och hon var väldigt tydlig: Som förälder måste du vara närvarande. Sitt med ditt barn och var delaktig i vad barnet gör på internet. 

Med kraft att förändra

Det är tydligt att Drottningen aldrig missar ett tillfälle att prata om barns rättigheter och utsatthet. Oavsett om det är från talarstolen i FN, eller i ett inofficiellt sammanhang, finns drivkraften att sprida kunskap och engagera fler. 

Vid ett tillfälle var Drottningen inbjuden till ett möte hos Brasiliens president Lula da Silva.
– Jag fick möjlighet att prata med presidentens fru om att barnaga är förbjudet i Sverige. Hon var mycket intresserad. Tre månader senare höll presidenten ett brandtal mot barnaga. Det finns ett brasilianskt ordspråk som lyder ungefär ”Om du tror att det är av kärlek så gör det inte ont”. I sitt tal sa presidenten i stället att ”Om du tror att det inte gör ont så gör det ändå ont i själen”. 

Presidentens tal blev starten på ett omfattande nationellt förändringsarbete som ledde fram till att Brasilien 2014 lagstiftade mot barnaga. 

I samband med Global Child Forum i São Paulo 2017 fick Drottningens ord ännu en brasiliansk president att agera. 
– Jag höll ett tal om vad vi gör och att lagen om barnvänligt bemötande måste godkännas. Plötsligt rusade president Temer upp på scenen och ropade ”I’ll sign”. Då blev jag faktiskt lite chockad. Men han skrev under. 

Svaret på påståendet att Drottningen har impact är ödmjukt kort: 
– Det vet jag inte. Men jag försöker. 

Foto: Jonathon Rees, 2019
Text: Petra Engström Alexander, 2024

Vill du veta mer om Childhoods arbete? Läs vår Verksamhetsberättelse för 2023.