Vår historia

”Jag har grundat en organisation. Min högsta önskan är att lägga ner den snart.”

Drottning Silvia

Med dessa ord grundade Drottning Silvia Childhood 1999. Sedan dess har vi arbetat med att förverkliga vår vision att alla barn har rätt till en barndom fri från sexuella övergrepp och exploatering.

Vi samarbetar med eldsjälar, lokala gräsrotsorganisationer, företag, stiftelser, filantroper och andra aktörer som delar vår vision om en värld där inget barn utsätts för sexuella övergrepp. Tillsammans förverkligar vi idéer och initiativ. Vi investerar i innovativa lösningar och sprider metoder som stärker skyddet och minskar riskerna för barn. Några exempel på vad vi gjort:

Spridit barnahusmodellen till flera länder

Barnahus är väl beprövat som ett barnvänligt och rättssäkert sätt att hjälpa barn som utsatts för övergrepp. Konceptet fanns först på Island och kom till Sverige med starkt stöd av Drottning Silvia och Childhood. Numera finns över 30 Barnahus i Sverige. Vi arbetar aktivt både med att sprida kompetens och kunskap kring modellen och bidra till fler barnahus. Konceptet finns med vårt stöd idag i Polen, Moldavien och Ukraina. I Tyskland går det under namnet Childhood-Haus. 2023 öppnades landets tionde. Målsättningen är att det ska finnas i samtliga delstater (16).

Etablerat framgångsrikt preventionsprojekt i Brasilien

2005 initierade Childhood Brasilien On the Right Track – ett program som framgångsrikt minskat sexuell exploatering av barn och unga längs vägarna. Över en miljon lastbilschaufförer har utbildats i hur de kan bidra, och attityden till sexuellt utnyttjande av unga har radikalt förändrats. 2022 påbörjade vi arbetet med att utveckla programmet även för tjänsteresor. Syftet är att ge anställda, kunder och företagspartners kunskap om hur de kan skydda barn och unga. Målet är tydligt: Nolltolerans mot sexuellt utnyttjande av barn och unga vid affärsresor.  

Banbrytande förövarprevention

Att utveckla nya strategier för att stoppa potentiella förövare innan de begår övergrepp är helt avgörande för att stoppa sexuella övergrepp mot barn. Av det skälet gick vi  2017 in som huvudfinansiär i Prevent IT, ett världsunikt svenskt projekt för att förebygga sexuellt utnyttjande av barn på nätet. Bakom projektet står forskare vid Karolinska Institutet (KI) som utvecklat och vetenskapligt utvärderat en online-baserad KBT-behandling på personer som aktivt söker efter filmer och bilder med övergrepp mot barn. Det finns sedan tidigare inga vetenskapligt beprövade behandlingar för dessa personer. Utöver finansiering har vi under hela projektet bidragit med ett starkt barnrättsperspektiv. Vi har även kopplat samman forskarteamet med vårt breda, globala nätverk av specialister, forskare, stiftelser, EU-parlamentet och End Violence Partnership. Prevent IT har rönt stor uppmärksamhet globalt och har bidragit till att grunden för flera nya internationella projekt kring förövarprevention har lagts. Pilotstudien avslutades 2021, resultaten kommer att presenteras 2022.     

Bidragit till handlingsplan för systemförändring i Thailand 

I Thailand uppskattas minst 100 000 barn växa upp på barnhem. Minst hälften av alla barnhem är illegala och saknar insyn. Alternative Care Thailand (ACT) är en koalition av fristående organisationer som med vårt stöd samlats för att med gemensam kraft driva på för förändring. Genom omfattande samarbete, utbildningar och kontakter med ansvariga myndigheter har vi tillsammans bidragit till att en ny handlingsplan för en större reform av samhällsvården tagits fram och godkänts. Handlingsplanen ligger nu till grund för arbetet med att avveckla barnhem, stärka stöd till familjer i kris och utveckla familjebaserade placeringsalternativ.   

Sexuellt våld mot barn har kommit upp på den globala agendan

Vi har starkt bidragit till att sexuellt våld mot barn har kommit upp på den globala agendan. Under den tid vi har funnits har sexuella övergrepp mot barn gått från att vara ett tabutema till något vi pratar öppet om och gemensamt arbetar för att lösa.  I de globala målen som FN antog 2015 står det att världen ska stoppa allt våld mot barn. För oss som länge hade arbetat med frågan var det en enorm framgång. Vår grundare Drottning Silvia har vid flera tillfällen talat vid FN, senast hösten 2023 när Childhood stod värd för högnivåmötet Placing Child Protection at the Core of Sustainable Travel and Tourism tillsammans med FN:s generalsekreterares särskilda representant för frågor som rör våld mot barn och Sveriges ständiga representation vid FN.  

Läs mer om vårt arbete i vår senaste Verksamhetsberättelse.

Läs mer här om hur du och ditt företag kan bidra till vårt arbete.

Foto: Jonathon Rees