De flesta barn vågar inte berätta

DE FLESTA BARN VÅGAR INTE BERÄTTA 

En femtioårig man döms i Tingsrätten till tre års fängelse för våldtäkt av en tioårig flicka. Hovrätten friar honom. Vi är många som inte förstår. Vi är många som upprörs över att ett barn som utsatts för detta trauma inte får upprättelse.

De flesta barn vågar inte berätta. Ett barn som vågar berätta måste få rätt stöd och bemötande i en trygg miljö. Detta är något som vi på Childhood har arbetat för i alla år. I just det här fallet har flickan sakligt, vid flera tillfällen, berättat vad mannen gjort mot henne. Hon har berättat med barns ord. Alla har lyssnat och tagit henne på allvar. Från mamman som polisanmälde till utredare, åklagare och Tingsrätt. Men hovrätten friar. Fyra av fem domare anser att flickans ordval – snippa – inte kan styrka att mannen utsatt henne för en våldtäkt ur ett juridiskt perspektiv. En domare var skiljaktig och menade att flickans ordval var helt naturligt.   

Ordet snippa etablerades av RFSU för 20 år sedan. Lagstiftningen finns. Vi hoppas och tror att den här domen är ett undantag. Vi hoppas att den här flickan får upprättelse. De flesta barn vågar inte berätta. Låt inte det här domslutet tysta ett enda barn. Låt oss tillsammans visa alla barn att vi lyssnar och tror på dem. 

#jagvetvadensnippaär

För mer information vänligen kontakta: 
Charles Mingo Bennström, pressansvarig World Childhood Foundation 
+46(0)734 22 04 42, charles.bennstrom@childhood.org