säg vad du såg

Säg vad du såg

”Det låter knäppt, men det funkar: När jag vill ha kul tar jag alltid med mig choklad som jag ger till barnen innan jag sätter igång.”

Detta ”tips” hittades i en handbok för pedofiler som spridits på Darkweb, den del av internet som inte kan nås via en sökmotor. Varje år uppskattas att hundratusentals barn utnyttjas sexuellt av resande förövare. Enbart en bråkdel döms för sina brott, hur många som kommer undan vet vi inte.

Under 2018 påbörjade Childhood ett projekt för att minska möjligheten för svenska förövare att förgripa sig på barn i utlandet. Säg vad du såg, som projektet heter, genomförs tillsammans med Ecpat, Polisen och Jämställdhetsmyndigheten och finansieras av Svenska Postkodlotteriet. ”I vanliga fall arbetar vi direkt med barn och deras familjer för att minska risken för våld och övergrepp. Men vi behöver också fokusera på förövarna – de som reser för att förgripa sig sexuellt på barn. I takt med att förövarna förändrar sina resmönster och metoder så behöver också våra insatser uppdateras. Det gör vi i det här projektet” säger Joel Borgström, programhandläggare på Childhood och projektansvarig för Säg vad du såg.

Foto: privat